Aşure Günü Ne zaman Aşure Ayının Önemi ve Aşure Tarifi

Muharrem aylar arasında yer alan aşure ayında, aşure yapılmakta ve geneleksel olarak birden fazla kişiye ikram edilmektedir. Bu ayın önemi Allah katında oldukça büyüktür.  Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak bilinen aşure gününde Cenabı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuştur. Bundan ötürü bu günde oruç tutmak faziletli bir davranış olarak bilinmektedir. Aşure herkezin farklı malzemeler kullanarak yaptığı bir tatlı çeşiti olarakta adlandırılmasına rağmen, adını aşure ayından almıştır. Muharrem aşure ayının yaklaşması ile beraber, herkezi aşure heycanı sardı. O güzel kokusu ve tadı ile aşureye doyacağınız aşure ayı ne zaman ?

Bu yıl Aşure Günü 13 Kasım’ da olacak. Aşure günü her sene Muharrem ayının 10. gününde olur.

Cenâb-ı Hak bu gecelere yemin ederek onların kudsiyet ve bereketini bildirmektedir.

Muharrem ayında peygamber efendimiz Medine’ye hicret ettiği zaman oradaki Yahudilerin, Muharrem ayının 10. gününde oruç tuttuklarını görmüş ve efendimiz onlara sormuş ‘niçin oruç tutuyorsunuz diye’ onlarda demiş ki ’ biz Muharremin 10’nunda İsrail oğulları Hz. Musa öndeliğinde kurtuluşa ermiştir. O yüzden biz bugünü oruçlu geçirdiklerini’ söylemişler. O zaman peygamber efendimiz demiş ki Hz. Musa sizdense bana daha yakındır, benim kardeşimdir onun oruç tuttuğu günde bende oruç tutarım ve o gün peygamber efendimiz oruç tutmuş ve ashabına da oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. Ama biz deriz ki Muharrem ayının başından, ortasından ve sonundan 3’er gün oruç tutmak sevaptır. Ayrıca Muharrem ayının içerisinde bulunan aşure dediğimiz 10. günü vardır. Aşure aşı pişirmenin dinimizde herhangi bir kaynağı ve delili yoktur. Ama aşure bir örf ve gelenek haline gelmiştir ve asırlardır uygulanmıştır. Aşure yapıp dağıtmakta farklı bir maksat aramamak gerekir, muhabbetin, komşular arası ilişkilerin daha güzel olmasını pekiştiren yardımlaşma ve birbirini davet etmedir. Muharrem ayının İslam dini açısında bir önemi de Hz. Hüseyin efendimizin şehit olma ayıdır. Muharremin 13. gününde de Hüseyin efendimiz ve 72 kişi ile beraber şehir olmuştur. Muharrem ayının 1 günü hicri yılın başı olarak kabul edilir. Hz. Ömer döneminde İslam dininin bir tarihi olsun diye Hz. Ali efendimiz, Peygamberimizin hicretini yılın başlangıcı olarak sayalım demiştir. 622 yılında Peygamber efendimiz hicret etmiştir. Muharrem ayı İslam dini açısından önemli ve böylesine matemli bir aydır.
Aşure ayı adını nerden almıştır, Bu ayı önemli kılan unsurlar nelerdir, Muharrem aşure ayı ne zaman ?

Peki, ama Aşure Gününün önemi nereden gelir, aşure tatlısı neden yapılır?

Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure Günü gerçekleşmiştir.

Aşure tatlısının kökeni ise…

Bir inanışa göre, Nuh’un tufandan sonra Aşure Günü’nü kutlamak için geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp bir tür tatlı yiyecek hazırlamıştır. İçinde birçok farklı malzemenin kullanıldığı ve bir gelenek olan bugün hâlâ Aşure Günü Müslümanlarca yapılan aşure tatlısının böyle ortaya çıktığı öne sürülmektedir. Aşure Günü aşure pişirmek sadece bir gelenektir, dini bir önemi yoktur, bir ibadet değildir.


Muharrem Aylar’dan olan Aşure ayında okunacak dualar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, doğru ve güvenilir olarak güncel bilgi paylaşımı yapan sitemizi takip etmenizde fayda var. 13 Kasım 2013 Çarşamba gününe gelen aşure ayının gecesinde okunacak duaları merak ediyorsanız, açıklamalarımızı dikkatli okuyunuz.
asure-gunu-okunacak-dua
Şeyh Ebu’l-Beka el ömeri’nin İbn-i ferhun’un”el-mesailül-melfuza”isimli eserinde nakline göre: Aşure günü bu duayı yedi kere okuyan o sene ölmez, eceli gelen ise okumaya muvaffak edilmez.

Aşure gününde okunacak dua

”Sübhanallahi milelmizani ve müntehalılmi vemeblegarrida vezinetelarşi lamelcae velamenca minallahi illa ileyhi. sübhanallahi adedeşşefi velvatri ve adede kelimatillahittammeti küllihe.eselükessalamete birahmetike ya erhamerrahimin. vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyilazıym, ve huve Hasbi veniğmel Vekil. Niğmel Mevla veniğmen nasir.vessallallahu vesseleme ala Hayri halkıhi muhammedin ve ala alihi vesahbihi ecmain.”

Anlamı;

Allah bize yeter
One güzel vekil
One güzel Bir Randır
Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla Yarattığın teraziler dolusunca
Verdiğin ilmin son noktasınca,
Rızan kadarınca gökteki güzellikler miktarınca
seni anarım
Bütün kurtuluşlar ve çıkışlar ancak sendedir.
Kainatta yarattığın bütün tekler ve çiftler sayısınca senin eksiksiz isimlerin adedince,
senin bütün noksanlıklardan uzak olduğunu ilan ederiz.
Bütün isimlerin hatırına senden selamet dileriz.
ey merhametlerin en merhametlisi Kuvvet ve güç ancak sanadır.
O bana yeter.
O ne güzel mevladır onun En seçkin kulu Muhammed’e sonsuz salat selam olsun.
————————————————————-
“Allahumme mâ amiltü min amelin fî hâzihis-seneti mimmâ neheytenî anhü ve lem terdahû ve lem tenhehû, ve hamilte annî ve afevte ba’de kudratike alâ ukûbetî ve deavtenî ilet-tevbeti ba’de cür’etî alâ ma’sıyyetike, Allahümme innî estağfiruke minhü fağfirhü lî, ve mâ amiltü fîhâ mimmâ terdâhü ve ve’adtenî aleyhis-sevâbe, fetekabbelhü minnî velâ takta’ racâî minke yâ kerîmü.”
Anlamı;
“Allah’ım bu sene içerisinde işlediğim ve beni sakındırdığın şeylerden sakınmadığım, razı olmadığın ve hoşlanmadığın şeyler işledimse beni affeyle. Bana yüklediğin vazifelerden dolayı beni affettin ve beni tevbeye çağırdın, çeşitli günahlar yaptıktan sonra tevbemi kabul buyurdun. Allah’ım Sana istiğfar ederim, Senden bağışlamanı isterim. Beni bağışla, razı olduğun amellerden işledimse bana vaad ettiğin sevabı benden kabul et. Umudumu Senden kesme Kerîm olan Allahım.”

AŞURE

MALZEMELER

1/2 kg buğday
1 çay fincanı pirinç
200 gr kuru ceviz
200 gr kuru fasulye
100 gr pilav fıstığı
200 gr nohut
1 kg toz şeker
4 adet limon
200 gr fındık
50 gr kuş üzümü


HAZIRLANIŞI

Pirinç ve buğdayı ayıklanıp yıkayın. Tencereye koyup, üzerini üç-dört parmak aşacak kadar su ilave edin, tencerenin kapağını kapatmadan, ateşe koyun. Kanştırarak beş dakika pişirip, ateşten alın. Üzerine de sıkıca bir bez örtüp sıcak bir yerde, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri de yumuşayıncaya dek haşlayın. Bekleyip kabarmış olan pirinç ve buğdayları biraz sıcak su ilavesiyle ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın.

Dibinin tutmamasına özen gösterin, sürekli tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir süre sonra altını biraz kısıp, kabuklan soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Ağır ateşte pişmeye devam ederken, karıştıra karıştıra bir kg şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları da rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Son olarak, arzunuza göre ateşten almadan bir fincan gül suyunu ilave edebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyup kaldırın. Fındık ve cevizi kavrup çekin, biraz pilav fıstığını kavurun, kuş üzümünü de ayıklanıp hafifçe çevrin. Bunları ayrı ayrı kaplarla, servis yaparken aşurenin üzerine serpmek için sunabilirsiniz. Ayrıca aşurenin içine kuru bakla, incir, kayısı, kestane gibi malzemeler de koyabilirsiniz. 

Kaynak: http://yemekvar.blogspot.com/2008/12/aure-malzemeler-12-kg-buday-1-ay-fincan.html


Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Site Kayit * Beles Radyo * Cep Telefonları * Digg * Maçlar * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * Canlı Maç Seyret * İndirim Ariyorum * Yemek Tarifi * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * Memur Blog * Bebek Vadisi * Dinle123 * 1 Baksana * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr * İşler Güçler Dizisi * Kötü Yol Dizisi * Veda Dizisi * Yeni Vadi * SSK SGK BAĞKUR SORGU EKRANI* ARIYORDUM * Ekonomi * Sigorta Kasko * World Cup 2014 * Ping Backlink *

Bu blogdaki popüler yayınlar

+40 +407 Nerenin hangi ülkenin kodu ?

En iyi Viski Markaları En çok Satan Viskiler

HİTİTBET'e Giremiyorum ? (Hititbet'e Giriş Yöntemi)